FaF arrangementer

Har du et arrangement; fx. et seminar, ekskursion eller publikation du kunne tænke dig at realisere så kontakt foreningen på faf@archaeology.dk

Indtryk fra allerede afholdte FaF arrangementer kan ses her
 

Invitation

Torsdag d. 26. oktober kl. 19.30 - online
Archaeology and Gender

Emna: Introdukton til Archaeology and Gender i Europe a community under EAA
Oplægsholder: Katharina Rebay Salisbury
Tid og sted:  Torsdag d. 26 oktober kl. 19.30 - ONLINE
Tilmelding: send en mail til FaF, så vil du få tilsendt et link til arrangementer der finder sted over zoom 

Website: Archaeology and Gender i Europe
 

FaF Stammtisch /Pub Chat / Stambord
Vi ses igen 2023

Kom og vær med til en snak omkring stambordet. Vi mødes online til en mere uformel snak om forskellige aktuelle temaer rundt omkring arkæologien. 
Vi ses igen torsdag d. 26. januar 2023. Se mere om FaF Stammtisch , hvornår vi mødes og om hvordan du får plads "omkring bordet" de aktuelle dage.

Alle er velkomne

 
Invitation - AFHOLDT

Torsdag d. 28. september kl. 19.00 - online
Bronzens mange farver

 

Emne: Bronzens mange farver

Oplægsholder Stud. Mag. Simone Jensen

Tid og sted:  Torsdag d. 28. september kl. 19.00 - ONLINE

Tilmelding: Send en mail til FaF, så vil du få tilsendt et link til arrangementer der finder sted over zoom 

 

Abstract

Ved produktionen af bronze er det muligt at skabe forskellige farver. Dette kan blandt andet gøres ved at kontrollere mængden af tin der bliver tilsat kobberet. Det er muligt at skabe røde til orange til gyldne og til sølv- hvide farver. Det bliver dog hurtigt glemt, når man i dag bevæger sig gennem de kulturhistoriske udstillinger. Dengang bronzerne blev produceret og pudset har de været i blankt metal, og ikke korroderet i grønne, blå og brunlige farver. Derfor har jeg undersøgt sammensætningen på smykke- og dekorationsgenstande fra yngre bronzealder med XRF-analyser. Analyserne viser bronzernes grundstofelementer, og derved kan det ses at der blev brugt forskellige mængder af tin, og derved forskellige farver, i genstandene. Derudover kan håndværkerens  kendskab til materialet ses, men ikke forstås, i kombinationen af tin og andre metaller i bronzerne.

 

Hvor vil vi hen med dansk arkæologi?

Seminaret er under forberedelse - når vi har en dato melder vi det ud. 

 

Vi vil gerne have mere forskning – mere viden. Men hvor meget forskning kommer der egentlig ud af de arkæologiske aktiviteter i DK? Vi vil gerne bidrage med viden til verden. Men hvordan er status egentlig?

 

Bliver vi ved med at formidle den samme gamle viden, eller har vi som arkæologisk fag været i stand til at bidrage med noget nyt? Hvordan står det egentlig til med den arkæologiske forskning – og hvor vil vi egentlig hen? Hvordan kan vi sikre, at den arkæologiske forskning får gode vilkår i fremtiden?

 

I 2008 undersøgte et internationalt panel hvordan det stod til med dansk arkæologis forsknings- og publikationsvirksomhed i relation til kapitel 8 arbejdet. Deres vurdering lød, at der skete for lidt forskning og var alt for få publikationer. Siden har man gjort tiltag for at højne museernes forsknings og publicerings-rate ved at f.eks. kræve at der blev tilknyttet PhD-ere. Hvad har det betydet for arkæologien og arkæologerne?

 

I undersøgelsen: Arkæolog på Lokalmuseerne i 2013. En kvantitativ analyse (publiceret 2015) udarbejdet af FaF-Foreningen af Fagarkæologer i samarbejde med Magisterforeningen, fremgik det, at kun få arkæologer fik mulighed for at forske. Det er et stort problem for vores fags udvikling, hvis det stadig forholder sig sådan. Hvordan står det f.eks. til med den vekselvirkning, der bør være mellem forskning og udgravning?

 

Derfor planlægger vi nu et seminar hvor vi arkæologer kan mødes og gøre status og måske blive enige om nye visioner.


Vi håber på at kunne afholde seminaret i 2023 .
 

 


FaF arrangementer

FaF er en medlemsbaseret forening og fungerer i høj grad på initiativer fra medlemmerne.

FaF stiller gerne portal, erfaring og økonomi til rådighed for gode ideer og initiativer. Så hvis du har en idé til et arrangement; fx. et seminar, ekskursion eller publikation du kunne tænke dig at realisere så kontakt foreningen på faf@archaeology.dk

Foreningen af Fagarkæologer | Københavns Universitet | SAXO-Instituttet | Karen Blixens Vej 4 - DK 2300 S | faf@archaeology.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net